Phoenix canariensis – Kanarska palma, ili kako je mnogi nazivaju \”kanarka\” je palma koja se u našim uslovima najčešće uzgaja, pre svega zbog minimalnih zahteva oko nege i održavanja, a isto tako i dekorativnosti. U idealnim uslovima, odnosno prirodnom staništu može narasti i do 20 metara (raste do zone 9a), što je u našem podneblju nemoguće uzevši u obzir da kao i većina palmi nije otporna na niske temperature, pa se stoga uzgaja u saksiji (eventualno na otvorenom uz zaštitu tokom zime). Kanarka je palma koja formira visoko stablo sa krošnjom na vrhu. Listovi su perasti, mogu biti dugački i do 6m. Cveta s proleća i stvara plodove koji sazrevaju tokom kasne jeseni. Plodovi su grupisani u grozdove (slični P. dactyliferi), samo što ovi nisu jestivi. Za oprašivanje su potrebne muška i ženska biljka. Razlikuju se po boji cveta, narandžasti cvet – ženska, sivkasti – muška. Takođe se mogu razlikovati po tome što muška Kanarka ima elegantnije deblo i savijenije listove od ženske. Po brzini rasta spada u palme srednjeg rasta. Kao što je pomenuto, nije otporna na niske temperature, svega do -5. Na Sredozemlju gde se najčešće sreće, raste na otvorenom zbog klimatskih uslova koji joj pogoduju (blage i tople zime). U našim uslovima se uglavnom uzgaja u saksiji. Zimi se unosi u zaštićenu prostoriju, a leti ponovo iznosi. Tokom zime, treba obezbediti temperaturu 10-15C, dakle negrejana prostorija gde ne mrze. Zalivanje se znatno proređuje, pre svega jer biljka miruje i nije potrebna količina vode kao leti kada je biljka aktivna, dok se zemlja sporije isušuje zbog niske temperature. Mogu se naći primerci posađeni u dvorištu koji se zimi obavezno moraju zaštititi i dogrevati, jer bi u suprotnom palma izmrzla. Nakon prolaska opasnosti od mrazeva, biljku ponovo možemo izneti u dvorište, tako da što veći deo dana bude izložena direktnom suncu. Zalivanje je učestalije, u zavisnosti od veličine posude u kojoj je biljka posađena, vremenskih uslova… Zemlja uvek treba biti umereno vlažna. Razmožava se isključivo semenom. Ukoliko je seme sveže, klija u velikom procentu. Pre setve, seme treba potopiti u vodu na 24h, zatim posejati na dubinu od 2cm. Za klijanje je neophodno 20 dana ili duže. Nešto više o sejanju u narednim tekstovima.