Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu za oko 40 dana od setve. To je kultura koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama. Setva rukole može da počne rano u proleće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedelju dana da se seje do oktobra meseca, tako da listovi mogu da se beru i u toku zime. Samo u slučajevima izuzetno jake zime treba biljke malo zaštititi. Bere se kada se dobro formira rozeta listova, pri čemu mogu da se beru listovi rozete ili da se čupaju cele biljke.
Rukola daje specifičan ukus supama i čorbama, rižotu, pastama i prelivima na bazi paradajza.
_______________________________________________________________________________________________________________
ISKORISTITE MOJU AKCIJU ZA /////// B E S P L A T N U P O Š T A R I N U /////// KUPITE ROBU U VREDNOSTI PREKO 380 DIN. I JA PLAĆAM POŠTARINU.
PROČITAJTE U NAPOMENI DOLE KAKO.
_______________________________________________________________________________________________________________
Rukola je mediteranska samonikla biljka zelenih listova i pomalo oporog ukusa, iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja… U poslednjih nekoliko godina stekla je popularnost budući da je vrlo hranljiva i lekovita.
Sastoji se uglavnom od vode, bogata je ugljenim-hidratima i belančevinama, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom i vitaminima A, K, C i B kompleksa. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiču na zdravlje, smanjuju rizik od mnogih bolesti. Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.