Detalji oglasa: Stavka Doxanntha unguis cati-MACINE KANDZE-LOZICA | Berza biljaka

MACFADYENA UNGUIS CATI -MACINE KANĐE

syn. Doxanntha unguis cati

To je atraktivna višegodišnja, kaudeksna biljka penjačica vrlo intezivnog rasta, sa cvetovima žute bje.
Postojbina ove penjaćice:
je poreklom iz tropskih i suvih šuma Centralne i Južne Amerike (Meksiko, Kostarika, Gvatemala, Brazil, Paragvaj, Urugvaj), a naturalizovana je u Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu.

U prirodnim uslovima može da naraste i preko 30m. U tropskim krajevima ova biljka predstavlja invazivan korov, koji guši druge biljke i uništava drveće. Karakteristično još za ovu biljku je da proizvodi velike kaudeks gomolje- duge 40-50cm.Ova osobina biljke koristi se za uzgoj bonsaija,tako da je možemo naći i kao bonsaj vrstu

U predelima sa mediteranskom klimom gaji se kao baštenska biljka, a kod nas gde preovladava umereno kontinetalna klima kao saksijska . Na Azurnoj obali je prisutna- Kan, Nica, Monako, na obali Kosta Brava -Ljoret de Mar, Barselona.Na Siciliji ostrvu sa vegetacijom najbogatijom na Mediteranu gde u zajednici sa divljim cvećem jasminom i orhidejama i ona je našla svoje mesto, cveta vrlo raskošno i obilno, gde je izuzetno cene i ne smatraju je invazivnim korovom!
Vreme cvetanja : tokom kasnog proleća i početka leta. Cvetovi su u obliku zvona, trubasti, svetložute boje, sa delikatnim naranđastim prugama u grlu, prečnika 4-5cm.
DOBRO PODNOSI SUNCE, VOLI REDOVNO ZALIVANJE, PERIOD SUŠE SLABO PODNOSI!