Coffea arabica – Kafa, svima poznata po napitku koji se pravi od njenog zrna, potiče iz Etiopije. Arabika je najpoznatija vrsta koja čini 2/3 ukupne proizvodnje. Danas se plantažno uzgaja širom sveta, od Brazila, preko Afrike pa do Indonezije. Dostiže visinu do 10m, međutim zbog lakše berber održava se na visini od 3m. Listovi su sjajno zeleni, na prvi pogled plastični, ovalnog do duguljastog oblika. Cveta svake godine sitnim, belim cvetovima grupisanih u manje grozdove. Na početku sazrevanja plod je zelene boje, ali po sazrevanju dobija crvenu boju što ustvari predstavlja opnu u kojoj su smeštena dva zrna. Svima nam je dobro poznato da se obradom zrna kafe spravlja najpoznatiji bezalkoholni napitak – kafa. Za naše uslove, možemo reći da je kafa zahtevna za uzgajanje. Zahteva izuzetno veliku vlažnost vazduha što možemo postići stalnim orošavanjem. Zemlja treba biti vlažna, dobro ocedita. Sastav i nije toliko bitan mada joj odgovara blago kisela. Zahteva dosta svetlosti ali nikako direktno sunce. Letnja temperatura ne bi trebalo da pada ispod 20C, dok tokom zime treba biti na neštoj nižoj od oko 15C. Razmnožava se semenom. Seme se seje na dubini od oko 1cm. Tada vlažnost treba biti izuzetno visoka pa se praktikuje prekrivanje saksije najlonom. Takođe i temperatura treba biti visoka, 25-30C.