Ocimum basilicum – Bosiljak, svima poznata biljka, potiče iz Indije. Spada u začinske biljke. Upotrebljava se u kulinarstu, medicini, religioznim obredima… Ova vrsta bosiljka, koju većinom uzgajamo, jeste jednogodišnja biljka. Često se sreće po okućnicama, a sve češće i kao plantažno uzgajana biljka. Formira žbun koji u zavisnosti od uslova i pozicije uzgajanja narasta 30-60cm u visinu i 20-40cm u širinu. Može se uzgajati i u saksiji, ali na otvorenom svakako bolje napreduje. Seje se krajem aprila i početkom maja. Može se sejati direktno u baštu, a može i iz rasada. Zemlja treba biti propusna ali sastav nije posebno bitan. Podrazumeva se, što bolja zemlja – to lepša i bujnija biljka. Zahteva sunčan položaj, kao i dosta vode, naročito u letnjem periodu. U kulinarstu se koristi u svežem ili osušenom stanju kao dodatak jelima. Bere se krajem oktobra, dok je još uvek u zelenom stanju. Stabljika se okreće naopačke i tako ostavlja da visi na mestu zaštićenom od kiše i sunca, na promaji. Pored toga, bosiljak se ranije smatrao svetom biljkom, a danas se koristi u religioznim obredima. Zbog svog jakog mirisa koristi se za rasterivanje komaraca.