Detalji oglasa: Stavka STREMBERGIJA | Berza biljaka

Detalji oglasa: Stavka STREMBERGIJA

Objavljeno 01/09/2015 , 90 pogodaka.

Detalji oglasa

Cena: RSD 250
Naslov oglasa: STREMBERGIJA
Lokacija: Beograd
Starost: dvogodisnja
Količina: 5
Zemlja isporuke: Srbija
Napomena o isporuci: licno ili pouzecem

Prodavac

Ime: jovana
Telefon: 064 127 32 33
Mobilni telefon:

Opis stavke

Sternbergia lutea, kod nas poznat kao Jesenji krokus pripada rodu Sternbergia, porodici Amarillidaceae, podfamilija Amarillidoideae, poreklom sa Mediterana i centralne Azije. Ima više vrsta Sternbergia a prvi put je opisana davne 1601 godine kao Narcis

(i to baš Sternbergia lutea), sve su lukovičaste biljke koje svojim žutim cvetom podsećaju na Crocus. Cvetaju uglavnom u jesen ili početkom zime. Listovi se mogu pojaviti i zajedno sa cvetom, ali se uglavnom pojavljuju posle cveta. Biljka naraste do visine 10-15 cm, koja cveta u jesen (od septembra do novembra) sjajno žutim cvetovima koji podsećaju na cvet krokusa, jedino je cvetna drška duža nego kod krokusa. Ima sjajne tamnozelene listove širine oko 1 cm i veoma dugi, pojavljuju kad biljka počne da cveta i ostaju sveži i zeleni tokom cele zime. Daju lepu kontrast žutoj boji cvetova. Odlicno podnose niske temperature. Letnji sušni period im pogoduje, kao i toplo i suvo leto, jer tada lepše cvetaju. Lukovice se sade u toku leta, mada mogu i krajem proleća ili početkom jeseni, mada se u ovom poslednjem slučaju može desiti da prve godine izostane cvetanje.

Lukovice ostaviti u zemlji 5-6 godine pre rasađivanja-vađenja kako bi došle do punog izražaja. Više od toga nije preporučljivo jer posle više od 6 godina cvetanje počinje da opada i imamo samo puno listova. Ukoliko ih prilikom vađenja ne presađujete odmah, moraju se čuvati na toplom, suvom mestu do sadnje kako bi lepo cvetala već prve godine.

Zasađene ispod i oko ruža veoma lepo i dekorativno izgledaju. Poželjno je da se gaji u busenima kako bi što lepše izgledalo. Listove nikako ne treba seći dok se sami ne osuše, to je neophodno kako bi i nredne godine lepo cvetali.

Razmnožava se lukovicama koje se proređuju na 5-6 godina, smatra se da cvet ne stvara plod-seme, već da je sterilan.

Sadi se na dubini od 10 cm, rastojanju 10 cm, u grupama najmanje po 5.

Ucenu je uracunato pakovanje od 5 lukovica.