Detalji oglasa: Stavka Iris – Perunika ljubičast cvet (2 rizoma) organsko | Berza biljaka

Detalji oglasa: Stavka Iris – Perunika ljubičast cvet (2 rizoma) organsko

Objavljeno 24/06/2014 , 30 pogodaka.

Detalji oglasa

Cena: RSD 200
Naslov oglasa: Iris – Perunika ljubičast cvet (2 rizoma) organsko
Lokacija: Beograd
Starost: 1-2 godina
Količina: 2
Zemlja isporuke: Srbija
Napomena o isporuci: Brzom poštom, kupac snosi troškove poštarine

Prodavac

Ime: Nikola
Telefon:
Mobilni telefon: 064/2353709

Opis stavke

Iris, odnosno perunika, latinski naziv (Iridaceae) je cvetna biljka koja raste i do 1,5 metara u visinu sa obično dva do tri cveta na vrhu stabljike. Njen naziv potiče od grčke boginje Iride, a domaći naziv perunika dolazi od imena staroslovenskog boga groma Peruna i njegove supruge Perunike. U Japanu ovaj cvet je simbol pobede, a u doba Karla Velikog, u Francuskoj je perunika bila kraljevski simbol. Iris potiče sa američkog kontinenta, a neke vrste sa Mediterana.
Iris cveta od maja do septembra. Cetovi se sastoje iz 6 u 2 reda poredjanih cvetnih listova, najčešće plave boje.Irisi cvetaju raskošno i u lošijim uslovima. Ukoliko je mesto gde ste iris posadili sunčanije, iris cveta bujnije. U senci neće cvetati.
Iris voli suvo propusno zemljište bogato humusom. Prija im sunčani položaj, a razmak izmedju dve biljke treba da bude oko 30 do 40 cm. Iris rste u visinu od 20cm, kod nižih vrsta, pasve do jednog metra, kod visokih vrsta.
Debeli, mesnati rizomi irisa treba da se sade veoma plitko, odnosno da se pokriju se samo sa 2-3 cm zemlje. Najbolje vreme za presađivanje je posle cvetanja irisa, odnosno, od kraja juna do augusta.
Sadnja irisa podrazumeva da znate da irisima odgovara svako rastresito, suvo zemljište, ali najviše vole ilovaču. Najbolje vreme za sađenje i presađivanje irisa je na leto, u julu i avgustu, nakon cvetanja, kako bi se iris do prvih hladnoća i mrazeva dobro ukorenio. Na jedan metar kvadratni u vrtu, treba zasaditi dve do tri biljke irisa, a prostor izmedju njih možete popuniti drugim biljkama.
Irisi se uglavnom razmnožavaju deljenjem rizoma. Posle dve godine od sadjenja, iris postiže svoju punu lepotu. Na istom mestu rašće 4 do 6 godina.