Detalji oglasa: Stavka Devojacka lokna | Berza biljaka

Devojacka lokna – Vigna caracalla
To je trajna penjačica, a pripada porodici pasulja. Veoma egzotična i mirisna, poreklom je iz tropskih krajeva, sa prostora Venecuele. Ima cvetove u obliku pužića, većinom su ljubičaste, bele, roze boje. Voli da raste u poluseni, na zemljištu bogatom humusom, vlažnom ali sa dobrom drenažom.

Ovo je višegodišnja zeljasta biljka, ako je posadjena u basti, posle prvog mraza, lukovice treba izvaditi iz zemlje i sacuvati do sledeceg proleca. U proleće će ponovo niknuti i obradovati vas svojim cvetovima. Plod je dugačka mahuna u kojoj se nalaze čvrste semenke. Ima listove poput svih pasulja, trostruke sa srcolikim izgledom.

U našim uslovima može da raste veoma lepo, ali je zimi treba zaštititi od izmrzavsanja. Podnosi temperature do -6 stepeni, ako je posađena u saksiji, najbolje je uneti u zaštićeni prostor.

Kao biljka puzavica je veoma atraktivna, može da naraste i po nekoliko metara, a svojim opojnim mirisom privlači mnoštvo insekata, naročito pčela i leptira.

Veoma je lepa kad se penje uz ograde i neki oslonac. U doba vegetacije zahteva dosta vode i svetlosti, a cveta celo leto do kasne jeseni.

Sadnice koje prodajemo su posadjene u saksiji. Visina je 30 – 40 cm.