Detalji oglasa: Stavka Cherimoya- čerimoja | Berza biljaka

Annona cherimoya- čerimoja, voće starih Inka

Čerimoja je ime koje se najčešće koristi za plod drveta Annona cherimoya koja raste u dolinama Anda na visini od 1500 m n. v. Ekvadora, Kolumbije, Perua, Bolivije. Danas se gaji u Portugalu, Italiji-regija Kalabrija i u Španiji- provincija Malaga .Španija je danas vodeći proizvođač čerimija (3600hektara).

Čerimoja je listopadno drvo 7-9m visine. Listovi su duguljasto kopljasti(prilikom oštećenja neobično mirišu), 7-15cm dugi i 6-10cm široki, cvetovi su 2-3cm u prečniku sa šest latica, žutobraon do ljubičaste boje.Plod je ovalnog oblika 10-20cm dug, i 7-10cm u prečniku. Plod je težak u proseku od 150-500grama. Unutrašnjost ploda – meso je bele boje sa 10-20 semenki crne boje. KOJE SU SMRTNO OTROVNE!!

Ukus ploda izvanredan (Mark Tven zove čerimiju najukusnijim voćem poznatih ljudi ), ukus je spoj banane, ananasa i pataje, sličan ukusu Monstera deliciosa.
Mesnati deo se uglavnom konzumira sirov.
Mlade biljke su roze boje, ali brzo dobijaju tamniju zelenu boju. Na listovima sa kojih je otpalo lišće rastu nove grane. Čerimoja zahteva mnogo svetlosti i pre svega odgovarajući način prezimljavanja.

Čerimoja cveta zimi procveta u 3–5 godini. Pre cvetanja izgleda uvelo i lišće joj uglavnom otpadne. Cvetovi su hermafroditi i pojavljuju se na mestima gdje su otpali listovi, ili se pojavljuju zajedno s mladim listićima.

Sazrevanje plodova traje 5–7 meseci.

Neka vas ne zbuni vrh biljke, koji uvek izgleda kao uvenuo. Kratka suša biljci neće naštetiti, ali mora se zalivati i zimi. Biljka nije zimootporna- mrzne. Preko zime čuva se kao limun ili mandarina u hladnoj prostoriji.

Trenutna velićina biljke je od 15-20cm( nadzemni deo bez saksije).

Cena jedne sadnice je 600 dinara