Picea abies Smrča, nama poznata još i kao smreka ili obična smrča vodi poreklo sa evropskog kontinenta.

Slobodno raste na prostoru Severne i Jugoistočne Evrope (Bosna i Hercegovina), gde je autohtona vrsta. Rod smrča obuhvata oko 35 vrsta, među kojima je i „obična smrča“ o kojoj govorimo, kao i svima poznata „Pančićeva omorika“ (Picea omorika).

Obična smrča može narasti do 50m u visini i do 10m u širinu. Krošnja je kupasta i široka, dok je stablo vitko i pravo. Grane su sabljasto zakrvljene ka zemlji. Kora je dosta tanka, kod mlađih primeraka sivozelene boje, dok je kod starijih biljaka nešto tamnija i uglavnom tamnocrvene boje.

Četine su dužine 2-2,5cm, debljine svega 2-3mm. Koren je plitak, površinski, te se stoga često dešava da smrča bude izvaljena usled prejakog vetra.

 

Cveta tokom aprila i maja muškim cvetovima koji su nalik sitnim šišarkama (dužine do 2cm), dok su ženski cvetovi u stvari šišarke.

Šišarke su u početku zelene boje (dužine do 5cm), u uspravnom položaju, dok se nakon oplodnje savijaju ka zemlji i vise, u tom stadijumu su tamno smeđe boje (dužine do 20cm).

Seme je sitno (oko 5mm), sa krilcima, jajastog oblika. Po sazrevanju i ispadanju semena iz šišarke, i same šišarke opadaju.

Uslove potrebni za uzgajanje smrče jesu minimalni, te jako dobro podnosi gradsku klimu (sadi se kao parkovska vrsta drveća). Odgovara joj poluzasenjen položaj, nikako u potpunoj zaseni okolnog drvća.

Posebno je bitno da sam vrh drveta ima svetla. Izuzetno dobro podnosi duge i hladne zime, mnogo bolje nego leta.

Veliki problem oko uzgajanja smrče predstavljaju letnje žege bez kiše kada biljka znatno slabije i sporije napreduje, kao i premalo ili previše vlage u vazduhu.

Idealni su duboki, ilovasti i peščani tereni, dok će na ostalim tipovima terena rasti nešto slabijim intenzitetom. Razmnožava se semenom kao i vegetativnim putem (potapanjem donjih grana u zemlju).

Smrča može doživeti čak 300 godina. Možda niste znali da se upravo smrča prodaje kao novogodišnja jelka.

Odlično podnosi orezivanje pa se često koristi i kao živa ograda, za bonsai.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *