Selaginella lepidophylla – Ruža iz Jerihona, Jerihonska ruža,

Rose of Jericho samo su neki od naziva za ovu „besmrtnu biljku“.

Poreklom je sa severa Afrike, tačnije iz grada Jerihona, po kojem je i dobila ime.

Bez obzira na ime, ova čudnovata biljka nema veze sa ružama, dok se ubraja u paprati. Glavna osobina ruže od Jerihona jeste da može preživeti duge vremenske periode bez i malo vode i vlage, čak nekoliko decenija (do 50 godina).

Na prvi pogled, to je suva, krhka i uvenula biljka, sklupčana u omanju loptu. Međutim, u dodiru sa vodom se otvara u roku od par sati.

Ubrzo izbacuje sitno seme u vidu spora. Potopljena u vodi ne bi trebalo da stoji više od dve nedelje.

Dugo držanje u vodi slabi životne funkcije ove biljke i može se desiti da ugine. Nakon što biljka ostane bez vode, u roku od par sati se ponovo uvija u lopticu i spremna je za dugogodišnji period bez kiše. Na taj način su ove biljke razvile mehanizam preživljavanja i razmnožavanja u predelima sa malim količinama padavina.

Nakon što padne kiša, biljka se „odmotava“, tj. olista i ozeleni, potom izbaci seme, a nakon što vlaga nestane, pono se skuplja i čeka sledeći pogodan period za ponovno otvaranje. Kada je reč o uzgajanju u kućnim uslovima, tu stvarno nema mudrosti.

Biljku postavite u pliću posudu, tako da deo sa sitnim korenčićima bude usmeren ka dole. Potom sipajte mlake vode do dela sa listovima, odnosno da samo deo sa korenom bude u vodi. Proces otvaranja možete ubrzati tako što ćete biljku par minuta držati pod mlazom vrele vode.

Nakon 2-3 sata, biljka će potpuno raširiti svoje listove. Po otvaranju, osetićete karatkerističan miris koji ova biljka ispušta.

Kasnije ne treba polivati biljku vodom kako ne bi došlo do pojave buđi. Potpoljenu u vodi možete držati do 15ak dana, ne preporučuje se duže.

Kako bi Vaša biljaka bila zelena kao one sa neta, obavezno menjajte vodu svakodnevno, u suprotnom listovi će biti bledunjavi.

Nikako ne sadite ovu biljku u supstrat već je samo držite potopljenu u vodi!

Nakon što Vam je dosadilo da biljku gledate tako otvorenu, prospite vodu iz posude i posmatrajte kako se listovi polako skupljaju i formiraju krhku lopticu koja podseća na uginulu biljku.

Period između potapanja biljke treba biti barem mesec dana. Biljka će se svakako otvoriti i nakon nedelju dana od prethodnog potapanja, ali treba znati da će duže živeti što je ređe i u kraćem vremenskom periodu potapamo.

Razmnožava se putem spora što je dosta komplikovano u kućnim uslovima ili deljenjem biljke nakon što se udovoji. Prema verovanju, nakon bežanja iz Nazareta u Egipat, Sveta Marija je ovu biljku osvetila i podarila joj „večni život“.

Tako se danas ova biljka nasleđuje s kolena na koleno zbog svoje večnosti. Takođe, kuća u kojoj se nalazi ova sveta biljka jeste blagoslovena, srećna i napredna.

Dakle, ovu biljku možete ubiti jedino dugotrajnim držanjem u vodi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *