Passiflora edulis – Pasiflora, marakuja, passion fruit samo su neki od naziva za tropsku penjačicu iz roda Passifloraceae.

Potiče sa prostora Južne Amerike (Brazil, Paragvaj, Argentina), odakle su i ostale vrste pasiflora kojih ima preko par stotina. Pored zadivljujućeg cveta, pasiflora edulis se pre svega uzgaja u komercijalne svrhe, radi ukusnog ploda.

Sve pasiflore se svrstavaju u puzavice, jer kao takve i rastu. Tokom sezone, može narasti do 5m. Stabljika je zeljasta, pa stoga biljka ne sme biti izložena temperaturama nižim od 1-2C. List je izdeljen na tri režnja.

Cvet, koji na prvi pogled izgleda nestvarno, sastavljen je iz trodelnog tučka i pet prašnika. Plod je jajastog oblika, u početku zelene, a po sazrevanju tamno ljubičaste boje (mekan i smežuran). S obzirom da potiče iz tropske u subtropske oblasti, jasno je da joj niske temperature ne odgovaraju.

Stoga se u našim uslovima uglavnom uzgaja kao saksijska biljka, jer samo tada može skromno plodonositi. Tokom leta, zahteva što više sunca, a isto tako i vode, kako bi obilno cvetala i donela po koji plod. Nakon što temperature padnu ispod 10C, biljku treba uneti u negrejanu prostoriju, gde će boraviti tokom zime. Tada se zalivanje u odnosu na leto znatno proređuje, tako da se zaliva tek kad se zemlja prosuši (u zavisnosti od mesta gde prezimljva, to može biti jednom u nedelju, deset dana).

Kada je temperatura tokom zime suviše niska, a zemlja previše vlažna, pasiflora može odbaciti lišće ili delove stabljike (ponekad ceo nadzemni deo), što ne predstavlja problem.

Na proleće treba orezati suvišne i slabe grane. Takođe, na proleće iz korena kreću izbojci od kojih treba ostaviti svega nekoliko jačih, ostale orezati.

Zemlja u kojoj je posađena treba biti što plodnija. Presađivanje se vrši po potrebi, tj. svake druge ili treće godine (kasnije samo menjati gornji sloj zemlje). Cveta tokom leta, a plodovi sazrevaju ubrzo nakon cvetanja.

Zreo plod možete prepoznati po smežuranoj i tamnoj boji kore. Ukoliko se odlučite za sadnju u vrtu, tada možete očekivati samo cvetove. Tokom zime, nadzemni deo biljke izmrzava, dok na proleće iz zemlje (znatno kasnije nego posađena u saksiji) izbijaju izbojci.

Razmnožava se semenom, reznicama, kao i odvajanjem izbojaka. Tokom leta, uzimaju se reznice dužine do 15cm, koje se mogu ožiliti u vodi, zemlji, perlitu.

Prilikom razmnožavanja izbojcima, kada izbojci dostignu dužinu od oko 15cm, mogu se odvojiti od matične biljke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *