Detalji oglasa: Stavka Crocus sativus
Objavljeno 01/09/2015 , 92 pogodaka.
Detalji oglasa
Cena: | RSD 350 |
Naslov oglasa: | Crocus sativus |
Lokacija: | Beograd |
Starost: | dvogodisnja |
Količina: | 1 |
Zemlja isporuke: | Srbija |
Napomena o isporuci: | licno ili pouzecem |
Prodavac
Ime: | jovana |
Telefon: | – |
Mobilni telefon: | – |
Opis stavke
Šafran, ovaj nežni cvet, od kojeg dobijamo najskuplji od svih začina, je višegodišnja do 25 cm visoka lukovičasta biljka. Veoma podseća na prolecni šafran (Crocus vernus L.), samo cveta ujesen. Bledoljubičaste cvetove okružuju uski zeleni listovi, a tučak čine smedjocrvene rese, koje strče iz cveta. Po njima ga već na prvi pogled izdvajamo i od otrovne jesenje mrazove sestrice. Zamena s jesenjom mrazovom sestricom je nemoguća i zato jer ujesen nalazimo u prirodi samo mrazovu sestricu. Pravi šafran je, naime, uzgajana biljka.
Poreklo i rasprostranjenost: Šafran potiče iz zemalja Male Azije, Grčke i Irana. Danas je najkvalitetniji i zato najpoznatiji španski šafran, koji predstavlja čak 90% svetske proizvodnje. Ali, potražnja za skupim šafranom godinama opada.
Karakteristike: Šafran ima karakterističan miris i snažan gorkastoslatki okus. Sadrži 0,4 do 1% eteričnog ulja. Intenzivno crvenu boju daje mu krocin i netopivi krocetin. Šafran sadrži i karotin, vitamin B2, šećer i pektin.
Začin: Kao začin upotrebljavamo osušene cvetne rese tučka. To su 2 do 3 cm duge narandzastocrvene niti.
Upotreba u kuhinji: Danas se upotrebljava šafran pre svega kao prirodna boja, a manje kao začin. Bojimo jela od pirinca, supe, razna testa, pogače i hleb. U nekim delovima britanije poznat je čuveni hleb i pogače od šafrana, francuske riblje supe bouillaboisse, te paelli iz španjolske kuhinje.
U jela ga stavljamo u malim količinama jer je izrazito snažnog ukusa i boje. Najpre ga istopimo u maloj količini vode i tecnost stavljamo u jelo.
Uzgoj: Biljčice uno rastu u dobro dreniranoj ilovači, u umerenom klimatskom pojasu s malo podavina
U cenu je uracunata 1 lukovica.